STUDIU: Chiar și consumul moderat de carne roșie crește substanțial riscul de cancer intestinal

STUDIU: Chiar și consumul moderat de carne roșie crește substanțial riscul de cancer intestinal
Publicat: 20/04/2019, 14:04

Agenția guvernamentală britanică le sugera celor care consumă zilnic mai mult de 90 de grame de carne roșie procesată să micșoreze cantitatea la 70 de grame sau mai puțin, pentru a atenua riscul de îmbolnăvire. National Health Service, serviciul de asistență medicală de stat din Marea Britanie, descrie 90 de grame de carne roșie ca fiind „echivalentul a trei felii subțiri de friptură de miel sau de porc, unde fiecare bucată este de mărimea unei jumătăți de bucată de pâine feliată”.

Cărnurile procesate sunt produse precum cârnații, bacon-ul și șunca. Un mic dejun tipic britanic, care conține doi cârnați tradiționali și două felii de bacon, conține 130 de grame de carne.

Cercetarea a durat cinci ani și a fost efectuată asupra a 500.000 de bărbați și femei implicați în proiectul de studiu UK Biobank, descoperind că cei care se conformau indicațiilor National Health Services și consumau în jur de 76 de grame de carne roșie sau procesată pe zi, aveau un risc de cancer intestinal cu 20% mai mare decât cei care mâncau 21 de grame pe zi. Posibilitatea apariției bolii creștea cu 20% pentru fiecare bucată de șuncă sau bacon (care au aproape 25 de grame) mâncată de participanți și cu 19% pentru fiecare bucată groasă de carne rotisată sau parte comestibilă a unui cotlet de miel (care cântărește aproximativ 50 de grame).

Același studiu a mai descoperit că băutorii de alcool în cantități mai mari aveau predispoziții la boli. Amatorii de alcool aveau un risc crescut de afecțiuni cu 24% față de cei care consumau băuturi alcoolice în cantități mai mici. Totuși, consumul de fibre – întâlnite în produse precum cerealele sau pâinea – avea un efect protector. În luna ianuarie, o cercetare comandată de Organizația Mondială a Sănătății a raportat că fibrele au un rol protector și împotriva bolilor de inimă.

Profesorul Tim Key, co-autor al studiului asupra cărnii și expert în diete și cancer al organizației Cancer Research UK, a declarat că cercetarea a avut un element de proporționare menit să verifice dacă participanții raportează corect ceea ce au mâncat. Cercetările asupra dietelor întâmpină probleme deoarece participanții uită adesea ce au mâncat sau nu spun adevărul.

Participanții la studiul Biobank au vorbit despre dietele lor la începerea studiului. În timpul cercetării propriu-zise, ei au mai fost rugați să completeze un chestionar adițional după fiecare trei sau patru luni, în care să detalieze ce au mâncat în ultimele 24 de ore. Specialiștii au descoperit că persoanele care mânâncă cele mai mari și cele mai mici cantități de carne procesată tind să exagereze ceea ce consumă (sau ce nu consumă). Acest aspect a coincis cu o creștere mai abruptă a riscului decât în studiile efectuate de Organizația Mondială a Sănătății și folosite de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială.

„Nu susținem că recomandările agenției guvernamentale sunt greșite și că ar trebui schimbate”, a spus Key. Profesorul afirmă că studiul, care a fost publicat în International Journal of Epidemiology, ar trebui să fie analizat în context cu alte cercetări în domeniu.

Key a mai declarat că există beneficii nutriționale ale alimentului. „Carnea este importantă pentru fier. Ar trebui să luăm în considerare alte aspecte de sănătate dacă dorim să schimbăm indicațiile. Mesajul principal pentru public este unul care întărește sfaturile guvernamentale, cele care ne spun că nu ar trebui să mâncăm prea multă carne roșie și procesată.”, a spus profesorul.

Pe de altă parte, alcoolul crește riscul de cancer intestinal și nu are niciun beneficiu nutrițional. „Alcoolul este un lucru opțional, pe care nu trebuie să îl consumăm”, a adăugat Tim Key.

Doctorul Gunter Kuhnle, profesor asociat de nutriție și sănătate la Universitatea din Reading, a declarat că analiza legăturii dintre consumul de carne și cancerul intestinal a fost foarte amănunțită și a confirmat descoperiri asupra riscurilor din cercetări precedente. „Rezultatele acestui studiu pun la îndoială rolul principal al azotitului în cancerul colorectal: autorii au găsit diferențe foarte mici între carnea roșie și cea procesată în această cercetare, chiar dacă numai cea procesată conține azotit”, a spus acesta. „Reducerea sau scoaterea subtanței din produsele de carne ar avea un impact extrem de redus asupra riscului de cancer. Creșterea consumului de fibre, după cum arată acest studiu, ar avea efecte benefice mai mari”, a continuat Kuhlne.

„Prevederile agenției guvernamentale cu privire la carnea roșie și cea procesată sunt sfaturi generale legate de sănătate, iar acest studiu este o prezentare a faptului că riscul de a dezvolta cancer intestinal scade cu cât reducem mai mult consuml de carne”, afirmă doctorul Julie Sharp, responsabilul pentru sănătate al organizației Cancer Research UK.

Foto: Pixabay

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Misterul morții lui Prigoană. Ce spune administratorul pensiunii despre varianta că omul de afaceri ar...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela,...
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au...
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Maria Constantin, primele declarații după moartea lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Test de cultură generală. Ce a fost Marea Farsă Lunară?